Fina klopa

ponedjeljak, 30.04.2012.

Fettuccine na kineski



Danas Vam donosimo jedno lagano jelo, savršeno za ove proljetne dane. Riječ je o jednostavnoj i prekrasnoj tjestenini, koju smo nadopunili kineskim okusima. Vrlo brzo i jednostavno se priprema, a rezultat je ukusno jelo, koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog.

Sastojci:


200g fettuccina
1 mrkva
1 poriluk
1/4 korijena celera
1 paprika
100g šampinjona
20g shitake gljiva
sol
papar
začini za wok
đumbir
muškatni oraščić
chilli u prahu
soja umak


Priprema:
1) Prvo stavite kuhati posoljenu vodu za tjesteninu, jer se povrće vrlo brzo priprema.
2) Na maslinovo ulje u wok dodajte poriluk, mrkvu i papriku narezanu na trakice te usitnjeni korijen celera.
3) Uz miješanje pirjajte dok povrće ne omekša pa dodajte narezane gljive i začinite sa navedenim začinima i soja umakom po ukusu. (Savjet: Nemojte biti škrti na chilli začinu, jer se krasno nadopunjuje sa slatkastim okusom mrkve i paprike).
4) Iz vode izvadite tjesteninu, procijedite i dodajte tjesteninu u povrće, pri čemu svakako sačuvajte dio vode u kojoj se kuhala tjestenina pa dodajte i malo vode za svilenkastost vašeg jela. Uživajte u zanimljivim okusima!

Savjet: Svakako si dajte truda oko rezanja povrća. Narežite ga na što tanje trakice kako bi povrće brže omekšalo i dalo zanimljivu estetiku Vašem jelu.

30.04.2012. u 23:28 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 29.04.2012.

Domaći njoki s pršutom



Nakon dva prekrasna deserta, na današnjem meniju je nešto konkretnije. Domaći njoki s pršutom. Ovo jelo je krajnje jednostavno, pogotovo ako krenete linijom manjeg otpora pa kupite gotove njoke, no ako se sami potrudite napraviti prekrasne domaće njoke, ovom finom jelu dodat ćete potpuno novu dimenziju.

Sastojci:


Njoki:

400g krumpira
150g brašna
1 jaje
sol

Umak:

100g pršuta
200ml vrhnja za kuhanje
curry
bosiljak
korijander
začini za wok


Priprema:
1) Krumpir skuhati u posoljenoj vodi s korom (koru ostaviti da ne primi previše vlage)
2) Skuhani krumpir oguliti dok je vruć, propasirati ga na radnu površinu, dodati jaje, sol i brašno (postupno) te zamijesiti tijesto za njoke.
3) Od ključne je važnosti tijesto mijesiti laganim pokretima, da bi njoke bile podatne i prozračne.
4) U kipuću posoljenu vodu dodati njoke koje ste prije izrezali na način da tijesto podijelite u tri dijela i načinite valjkasti oblik koji tada režete (rezačem pizze) u željeni oblik njoka.
5) Dok se kuhaju njoke u tavu na malo ulja dodati narezani pršut na trakice, pržiti ga nekoliko minuta, a zatim dodati vrhnje za kuhanje i začine.
6) Nakon što njoke isplivaju na površinu procijediti ih i pomiješati s umakom (ili staviti njoke na tanjur i umak preliti po njima - u oba slučaja je vrlo ukusno ;)

Savjet: Nikako nemojte soliti umak od pršuta, jer je pršut sam već dovoljno slan. Dapače, nemojte mnogo soli stavljati niti u njoke, a nemojte ni pretjerivati s pršutom, jer previše pršuta, a premalo njoka može dovesti do toga da je jelo preslano. Za izraditi savršene njoke bilo bi idealno imati dasku za njoke (vidi sliku dolje) koju zasad nisam pronašao u Hrvatskoj, ali može se naručiti preko interneta, kroz koje se njoke poguraju da dobiju rebrasti oblik. Svakako krumpir pokušajte protisnuti kroz pasirku, da bi izbjegli stvaranje grudica i dobili lakoću i prozračnost njoka.

29.04.2012. u 00:02 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 26.04.2012.

Osvježavajuća torta od naranče



Nakon jučerašnjih domaćih buhtli, danas je na meniju još jedna poslastica. Riječ je o prekrasnoj osvježavajućoj torti od naranče. Princip za izradu je krajnje jednostavan jer se radi o biskvitu i kremi, no okus je sve samo ne jednostavan :)... Moja verzija je nešto skromnija jer se radi o jednom sloju biskvita i jednom sloju kreme, no naravno, da bi se dobila raskošna torta može se isti recept pomnožiti nekoliko puta i naslagati slojeva koliko god želite...

Sastojci:

Biskvit:

300g brašna
prašak za pecivo
100g šećera
sok 2 naranče
kora 1 naranče
50ml ulja
100ml mlijeka
2 bjelanjka

Krema:

sok 2 naranče
kora 1 naranče
4 žlice brašna (gustina)
100g šećera u prahu
200ml vrhnja za šlag


Priprema:
1) Istucite dva bjelanjka u čvrsti snijeg i dodajte 100g šećera.
2) Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sok od dvije naranče, koru od jedne naranče, ulje i mlijeko u homogenu smjesu.
3) U smjesu dodajte istučene bjelanjke sa šećerom i nježno pjenjačom izmiješate u smjesu koju ulijete u kalup za torte koji ste prethodno premazali maslacem (ili uljem).
4) Staviti smjesu u pećnicu na 170 stupnjeva oko 30 minuta.
5) Kada je biskvit gotov, pričekati da se ohladi, a u međuvremenu izraditi šlag.
6) U posudu uliti sok dvije naranče, koru te dodati 100g šećera u prahu i gustin (brašno) te kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
7) Kremu treba pokriti plastičnom folijom da se ne uhvati kora i pustiti da se ohladi.
8) U ohlađenu kremu dodati šlag, smjesu lagano izmiješati i premazati preko ohlađenog biskvita.
9) Za kraj kolač posipati naribanom čokoladom.

Savjet: Kremu dodati na biskvit dok je još u kalupu od torte te onda kolač sa kalupom staviti na hladno da bi se dobio što bolji oblik torte. Ja sam propustio učiniti ovaj korak pa mi nedostaju pravilni rubovi kolača kao što se vidi na slici, ali i ovako je bio fenomenalnog okusa ;)

26.04.2012. u 15:37 • 6 KomentaraPrint#

srijeda, 25.04.2012.

Domaće buhtle



Domaće buhtle su odlično jelo za svaku prigodu. Toliko su popularne da moja baka većinu proizvoda od dizanog ili lisnatog tijesta zove buhtle, pa su za nju buhtle i krafne i kifle. Sve su to buhtle, kaže ona :)

No, dosta o mojoj baki...

Za pripremu domaćih buhtli, čiji miris je sinoć uljepšao moju kuhinju potrebni su sljedeći sastojci:


500g brašna
150ml mlijeka
7g suhog kvasca
2 jaja
1 žumanjak
50g šećera
100ml vode
pekmez ili čokolada


Priprema:
1) U 150ml mlakog mlijeka umijšati kvasac, jednu žlicu brašna i jednu žlicu šećera i ostaviti da malo odstoji
2) U posudi izmiješati brašno, jaja, šećer, žumanjak, dodati mlaku vodu i smjesu iz točke br. 1
3) Umijesiti tijesto laganim pokretima (bez previše stiskanja) te ostaviti da odstoji na toplom mjestu oko 45 minuta
4) Izvaljati tijesto na debljinu 1cm, izrezati ga na kvadratiće 10x10cm te svakog puniti željenim nadjevom (oko jedna žlica pekmeza u svaki je dovoljna) i oblikovati loptice te ih posložiti jednu do druge u kalup za torte
5) Staviti u pećnicu na 170 stupnjeva i peći oko 30 minuta
6) Kada je gotovo prekriti mokrom krpom i na kraju posipati šećerom u prahu
7) Uživajte u prekrasnim buhtlama ;)

Savjet: Ako želite da buhtle ostanu fine i mekane i sljedeći dan, nemojte ih ostavljati na stolu preko noći kao ja :)


25.04.2012. u 19:11 • 1 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)

O blogu...

Ovaj svojevrsni dnevnik jela posvećen je svim ljubiteljima dobre hrane. Svaki dan ću na blogu objaviti recept za jelo koje sam radio dan ranije, u nadi da će posjetitelji dobiti inspiraciju za kreaciju vlastitog jela.

Linkovi

Broj posjetitelja






Oglas